Utflyktsmål runt Nerja


I Nerjaområdet finns otaliga utflyktsmål, från de små lokala byarna till områdena på andra sidan Malaga där Du efter några timmars färd kan uppleva helat andra världar. Det är t.ex. 17 mil till den engelska kolonin Gibraltar och hamnstaden Algeciras där Du kan åka färga över till Marocko i Afrika.

I Spanien gäller allemansrätten precis som i Sverige så det är inga problem att ha en liten picknick i den trevliga badviken!

Den största turistattraktionen i Nerjaområdet är den berömda droppstensgrottan, Cueva de Nerja. Den ligger fem km öster om Nerja intill den lilla fiskebyn Maro. Det var egentligen en tillfällighet som gjorde att Nerja blev världsberömt. Den fantastiska grottan upptäktes så sent som 1959 av några lekande pojkar. Dessförinnan har den legat gömd och glömd sedan förhistorisk tid. Det första stora rummet, "naturens förhistoriska katedral", har gjorts till en hörsal med över 600 sittplatser för den årliga musik- och dansfestivalen som hålls i juli. En annan avdelning i grottan är 132 meter mellan golv och tak och droppstensformationerna är enorma i denna "Sala del Catolicmo". Mer information om grottorna finns på Nerjas officiella webplats, http://www.nerja.es/.

 

Ett annat intressant utflyktsmål är Frigiliana som ligger fem km norr om Nerja i ett mycket vackert berglandskap. Frigiliana är en pittoresk morisk by där tiden tycks ha stått helt stilla. Araberna levde här på 1100-talet och detta har satt sina spår i den vackra byn. Frigiliana är indelat i två byar. Den första delen är lite modernare, åk igenom den, parkera vid den gamla delen och promenera upp på toppen. Belöningen blir fantastisk med en underbar utsikt som Du kan avnjuta från någon av topprestaurangerna. Prova gärna det lokala Frigilianavinet i någon bodega i de smala gränderna. Det berömda fikonvinet finns i en söt och en torr variant och används som apretif eller dessertvin.

Competa heter en annan fantastisk bergsby som ligger 1,7 mil från Nerja och den är absolut värd ett besök. Från Nerja åker man mot Malaga till Torrox Costa och därifrån rakt norrut in i landet och upp i bergen. Torrox heter första staden efter en halvmil och den är också värd ett besök. Torrox är residentstad i Nerjaregionen och där finns motsvarande vår länsstyrelse med fastighetsregister etc. Åk sedan vidare på de smala vackra bergsvägarna fram till Competa. Parkera på den stora P-platsen vid infarten till byn och promenera upp till torget, kyrkan och saluhallarna. Detta är verkligen det äkta Spanien.

En dagsutflykt till Granada blir en upplevelse. Det är bara att fortsätta huvudvägen förbi Almuñecar vidare utmed kusten fram till Motril där man svänger vänster och sedan upp i bergen. Vägen är bred och fin och omges av en vacker natur. Väl framme i Granada, tio mil från Nerja, är det bara att fortsätta huvudgatan genom staden för att komma till Alhambra. Från Granada är det endast två mil till skidparadiset Sierra Nevada, vars bergstoppar når 3400 meters höjd. Det är en hissnande upplevelse att köra upp till liftstationerna som ligger på 2200 meter där det f.ö. finns gott om hotell och restauranger. Den alpina skidåkningen i VM-backarna pågår till långt in i maj. Det finns längdspår också. Förmodligen är detta den enda orten i Europa där Du kan åka skidor på förmiddagen och bada i Medelhavet på eftermiddagen.Läs mer om Sierra Nevada här.
Läs mer om Alhambra här.

Från Nerja och österut kan man säga att landskapet ändrar karaktär eftersom bergen stupar ner i havet mellan de vackra badvikarna. Många säger att den här delen av kusten är den vackraste i hela Spanien. Ett litet tips: Kör den gamla huvudvägen mot Almuñecar och efter en dryg mil kommer den första tunneln. Precis vid infarten till tunneln går en liten väg in till höger. Det står Cerro Gordo på skylten. Åk in på den och Du är nu på den gamla kustvägen som rundar alla vackra uddar. Kör runt udden och njut av de vackra vyerna. Stanna gärna längst ut på udden och beundra utsikten åt bägge hållen. Den gamla restaurangen heter Mirador och är f.ö. svenskägd av Tomas från Sandviken som är känd för sina specialiteter.

Några avstånd

Från Nerja till Malaga är det fem mil och till flygplatsen sex mil. Till Fuengirola är avståndet sju mil och till Marbella drygt tio mil. Närmaste vägen till Portugal är ca 35 mil (gränsen vid Farao) och till Madrid är det 50 mil. Till Alicante är det 45 mil och till Barcelona 94 mil. Slutligen till Stockholm är det knappt 400 mil, men tar man fågelvägen blir det 320 mil.