Nerja - Solkustens pärla

Europas enda subtropiska zon
Invid bergen Almijara, fem mil öster om Malaga ligger staden Nerja med hänförande utsikt över berg och hav. Staden utgör porten till Costa del Sol men området öster om Malaga heter numera Costa Tropical. Nerja är en av de charmigaste och mest imponerande städerna på Solkusten. Är Nerja då en turistort? På den frågan kan man svara både ja och nej. Det finns några större hotell, men knappast någon charterturism av vanligt slag. Nerja är därför en av de få orter som kan erbjuda en plats i solen för svenskar som söker bibehållen genuin miljö utanför turiststråken. Nerja lever framförallt i högsta grad under vinterhalvåret när vi svenskar vill vara där.

Det unika med Nerja...

...är känslan av trivsel och den vänliga atmosfären. Trots den äkta genuina spanska karaktären så saknas ingenting. Nerja, som är en liten stad på 21000 invånare, har dock en förvånansvärt stor yta med många trevliga promenadstråk. Nerja beskrivs av många som Solkustens matparadis där det idag finns över 500 barer och restauranger! Glöm sedan inte de fantastiska droppstensgrottorna som hör till Europas största. I dessa naturens katedraler hålls varje år en musikfestival med många av världens främsta orkestrar som gäster.

Pressen strör rosor över Nerja
Det är bl.a. den ansedda reseskildringstidningen VAGA BOND som testat och satt betyg på orterna på Costa del Sol för att hitta det bästa valet på solkusten. Man testade 14 av de mest populära orterna från Gibraltar och upp till Sierra Nevada. Högsta betyg är fem stjärnor och en enda ort fick full pott, nämligen Nerja. Här följer ett utdrag av motiveringen:
"Nerja idyllisk semesterort. Små hus, trånga gränder och nästan helt befriat från hög bebyggelse. Nerja är en suterrängstad där branta klippor och små stränder avlöser varandra i en idyllisk liten semesterort välförtjänt av högsta betyg med motivering att turismen tagit fram det allra godaste av staden utan att förstöra det gamla genuina."

Spansk-Nordiska föreningen, AHN, med 5000 medlemmar över hela Spanien skriver redan i  rubriken i en av sina artiklar att "Nerja har det bästa klimatet i Europa". I artikeln kan man sedan läsa:
"Grotta, Europabalkong och akvedukt i all ära, men Nerja-regionens klimat är ändå den bästa attraktionen. Europas trädgård är ett epitet som ofta används. Nerja är genuint, grönt, vackert, trivsamt och inte minst bördigt. Ofta buntar man ihop Solkustens alla regioner och tror att alla är ganska lika. Så är det förstås inte. Nerja har ett alldeles eget klimat med med en snitt-temperatur som ligger 2-3 grader över Malagas".

Även kvällstidningarnas resebilagor har besökt Nerja och Expressen skriver: ”Nerja är en oväntat mysig semesterort med stadskärna som känns genuin. Här finns nästan inga hus på mer än fyra våningar. Navet är Balcón de Europa, ett torg mitt i stan på en platå högt över havet. Härifrån ser man både det blå havet och stränderna som gömmer sig mellan höga bergsväggar.” Aftonbladet skriver: ”Nerja är staden att bli förälskad i. Den romantiska strandpromenaden tar dig mellan klippor och skrevor till underbara laguner och utsiktsplatser. Och från Europas balkong, omgiven av Medelhavet, är månens sken hänförande. Låt känslorna flöda i denna charmiga stad.”

Varför är det så bördigt i Nerja-området?
Under den tid morerna härskade i Spanien så hette staden Narxia, vilket betyder källutsprång. Med andra ord så är tillgången på vatten mycket god. Det mest unika med Nerja är det behagliga vinterklimatet som är ett resultat av närheten till Sierra Nevada (ca 6 mil fågelvägen) som fungerar som en effektiv vägg mot kalla nordvindar med sin höjd av 3400 meter. 

Burriana Beach
Badstränder finns det överallt i Nerja och Du kan lätt hitta Din egen favorit. Organiserade stränder finns det ett antal där den största och mest populära heter Burriana Beach. Den natursköna stranden är omgiven av skyddande klippor och är fri från genomfartstrafik. Många de 15 strandrestaurangerna har öppet året om och där kan Du avnjuta en god lunch i solen även den kallaste årstiden. Naturligtvis är stranden belönad med
EU´s blå flagg för rent vatten.

Mer information...
... om Nerja på engelska finns på kommunens officiella webplats, http://www.nerja.es/. Aktuellt om vad som händer på solkusten och i Nerja finns t.ex. på http://www.costadelsol.st/ eller http://www.spanienkusten.com/.