Klimatet i Nerja-området


Det förekommer väldigt många uppgifter betr. klimatet i Spanien. Anledningar till detta kan vara dels att statistik kan tolkas på olika sätt, eller att många spanien-svenskar tycker klimatet är bäst där just de bor. Numera är det dock väldokumenterat även från Spanska Turistministeriet att Nerja-området (Costa Tropical) har det bästa vinterklimatet i Spanien.

Även på Costa del Sol som är ca 20 mil långt kan klimatet skilja en del, främst beroende på Sierra Nevada-massivet i norr och Gibraltarsundet i söder. Atlantvattnet är som bekant svalare och kalla vindar kan strömma in genom sundet.

Det finns en subtropisk zon i Spanien och den har nyligen blivit döpt till Costa Tropical (Tropiska kusten) Denna sträcker sig från Nerja och öster ut till Motril, en sträcka på ca tre mil. Just detta område har de mildaste vintrarna i hela Europa. En förutsättning för detta unika klimat är närheten till Sierra Nevada i norr som med sina över 3 400 meter höga toppar bildar ett effektivt skydd mot kalla nordvindar och inte släpper igenom Medelhavets varma vindar. Många tropiska frukter som exempelvis avokado odlas i detta område.
Hur är då vädret i Nerja-området på vintern?Solen är som bekant mycket stark i Spanien och man kan säga att är bara solen framme så är det en mycket behaglig försommarvärme enligt svenska förhållanden. Över 20 grader i skuggan är inget ovanligt och soldagarna är många, över 320 st! Men visst kan det regna och detta ordentligt, men det är mycket ovanligt att temperaturen understiger 15 grader. Under de dåliga dagarna får man sätta på lite värme i husen, åtminstone på natten. De kallaste månaderna på året är jan. och feb. Vi kan nämna att t ex vintern–97 regnade det ovanligt mycket i januari för att sedan i februari vara strålande sommarväder med över 20 grader i skuggan. 1998 och –99 var det tvärt om, toppväder i januari och halvbra i februari. Vintern 2000 var det strålande sommarväder hela vintern. December, Januari, Februari och Mars - regnfritt, strålande solsken och mestadels över 20 grader i skuggan! Första regnet kom inte förrän i April.Under alla omständigheter kan man t ex äta lunch utomhus alla dagar utom när det regnar. De bra dagarna är många solstolar bokade på playan och det är mycket folk på strandrestaurangerna. När solen går i moln kan det kännas lite kyligt på grund av den stora kontrasten. Många hurtiga nordbor badar i havet året runt men lokalbefolkningen ruskar på huvudet. Sommarvädret är det ej mycket att orda om, runt 30 behagliga grader på grund av en ljum sommarbris från havet. Att uppleva de ljumma kvällarna under sommarhalvåret är en fantastisk upplevelse. Dessa kvällar kan Du aldrig komma i närheten av i Sverige, när Du t ex sitter på den egna terrassen och ser månen spegla sig i havet, eller på uteserveringen, eller varför inte på promenaden i det färgstarka folklivet.


Statistik över vädret i Nerja Costa del Sol

Dagstemperatur (grader C)
Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec
18    18    19    22    23    27    29    30   27    24  21  18
Nattemperatur (grader C)
Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec
9    10    12    14    15    20    21   22   20   17   13    11
Solskenstimmar (tim/mån)
Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec
185   180  193  236  313  339   356  338   261  211   181  170